Nivelul de trai scade incet de la un an la altul.
Exemple: Pretul caselor a crescut de cel putin 3 ori in ultimii 10 ani, au devenit inaccesibile pentru omul de rand.
Asistenta medicala e din ce in ce mai dificila. La urgenta se astepta in mod obisnuit 8 ore si mai mult ca sa te vada un doctor. Nu am inca medic de familie, desi sunt inscris pe lista de asteptare din 2012.
http://ici.radio-canada.ca/nouvelles/po ... gaco.shtml
Micro-concediu in loc de concediu. In mod normal, ti se dau doar 2 saptamani.
"Le Canada n’est pas réputé pour sa générosité en matière de congés payés. En effet, ses salariés bénéficient de seulement 10 jours par an. C’est même l’un des pays les moins charitables du monde en la matière selon le classement Mercer."
http://www.blog-emploi.com/jours-conges-canada/
Printre imigranti rata de somaj este foarte mare.
"Sur l'île de Montréal, les immigrants représentent 40 % de la main-d'oeuvre disponible mais seulement 23 % des effectifs des entreprises."
Asta inseamna somaj de 42% printre imigranti. Iar printre cei care lucreaza, cel putin jumatate au joburi sub calificarea lor.
http://affaires.lapresse.ca/opinions/ch ... ntreal.php
In ciuda crizei economice, inexplicabil, guvernul vrea sa aduca din ce in ce mai multi imigrati.
http://ici.radio-canada.ca/nouvelles/Ec ... rton.shtml
Accesul la ordinele profesionale este lung si dificil.
Intrarea in Ordinul Inginerilor din Quebec a durat 1.5 ani. A costat cu totul 2500$, taxe de inscriere, taxe pentru examene, taxe de inscriere pe tablou, cotizatia anuala. Rezultatul: un carton pe care scrie permis de inginer junior, nu conteaza cati ani de experienta ai in domeniu. Cand incepi sa cauti de lucru ca ing.jr. constati ca acest titlu e mai degraba o bila neagra, nu esti nici inginer, nici tehnician. Deci e un titlu care a costat scump, dar trebuie ascuns in sertar, ca sa nu fii considerat supra-calificat pentru posturile de tehnician.
Angajatorii nu recunosc insa nici diplomele, nici experienta dobandite in afara Canadei. (Desi la imigrare se acorda puncte pentru diploma si experienta.)
Asa ca pana la urma trebuie revenit pe bancile scolii, cu speranta ca o diploma de aici va deschide poarta catre un job in domeniu.
Plosnitele. In Montreal e explozie de infestari cu plosnite. O experienta foarte penibila, mai ales pentru cei care au copii.
http://www.ledevoir.com/societe/actuali ... a-montreal
In apartament cu chirie nu ai voie sa ai propria masina de spalat rufe.
Trebuie sa speli rufele la comun cu toti ceilalti din bloc.
Clima mizerabila. Pe masura ce avansezi in varsta, realizezi ca nu-ti mai trebuie frig si vant. Australia cred ca e o optiune mai buna.
Un avantaj in Canada este totusi sistemul de ajutor social. In caz ca nu mai ai nici un fel de resurse financiare, nu te lasa sa ajungi pe drumuri. Ajutorul social ajunge pentru a plati chiria unui apartament, facturile si mancarea de baza. Sistemul medical cu toate dificultatile, este inca gratuit. Daca dupa un an de zile de ajutor social tot nu gasesti de lucru, ai dreptul la plombe (cu amalgam) de la dentist si ochelari.