• Publicitate

Kosher Food

Discutii despre mancaruri traditionale sau exotice, retete, diete, restaurante si fast-food-uri, bauturi cumparate sau facute acasa - aceasta este rubrica unde iti lasa gura apa.
Răspunde

Kosher Food

Mesajde Daciana » 02 Ian 2013, 17:01

Alimentele care pot fi consumate in functie de halakha (legea evreiasca) sunt numite kosher, insemnand "potrivire" (in acest context, se potrivesc pentru consum). Alimentele ce nu sunt in conformitate cu legea evreiasca sunt numite treif.

Cercetarile stiintifice in domeniul nutritiei au atestat, in urma cu 50 de ani, adevarurile despre alimentatia corecta pe care religia iudaica le-a descoperit de mai bine de 2.500 de ani. In mod curios, chiar inainte de dovezile stiintifice, oamenii au pus in practica unele precepte kosher chiar fara sa stie. Spre exemplu, multi au renuntat la carne, fie din motive religioase, fie din motive care privesc sanatatea.
Ambele motivatii au insa la baza un fundament comun: starea emotionala a animalului, care secreta anumiti hormoni in momentele de panica de dinaintea taierii. Acesti hormoni reduc calitatile nutritive si incalca normele de siguranta alimentara referitoare la carne.
Explicatia pur stiintifica de astazi era, insa, cunoscuta sub o alta forma, in urma cu 2.500 de ani, de adeptii iudaismului, care consumau doar carne kosher.

Norme alimentare kosher se invartesc in jurul a doua concepte: mancare permisa si modul de preparare.
Legea antica iudaica a restrans consumul de carne la animalele care au copite despicate si care rumega.
A doua chestiune avuta in vedere de regulile kosher este modul de preparare, implicit cel de sacrificare a animalului.
Biblia Tora specifica, in mod clar, ca sangele animalului nu trebuie consumat si ca omul nu are voie sa induca nici un fel de suferinta animalului pe care urmeaza sa-l manance, dar nici altei creaturi vii. Din acest motiv, taierea se face prin sectionarea rapida a gatului animalului, folosindu-se un cutit foarte ascutit, iar sangele se scurge imediat. O taiere corecta, kosher, reduce nivelul de suferinta al creaturii aproape la minim, secretia mare de hormoni din momentele de panica prin care trece animalul fiind, la randul ei, foarte redusa.

Imagine

Alimente non-kosher: carnea de porc, iepure, camila, somn, sturioni, insecte sau reptile, fructele de mare cu cochilie - homari, creveti sau scoici.

Alimente kosher: carnea de vita, oaie, capra, antilopa, caprioara, pestii cu solzi si aripioare. In ceea ce priveste carnea de pasare, Torah admite consumul de pui, gasca, rata si curcan.

Bucataria israeliana cuprinde pita (paine nedospita), humus, smochine si foarte multa salata israeliana, amestecata cu castraveti si rosii tocate si insotite de tot felul de condimente. Cele mai cunoscute specialitati israeliene sunt falafelul - chiftelute de naut – si schawarma (saorma) – carne condimentata (de obicei, miel sau pui), amestecata cu bucati de rosie sau castravete si sos de susan, toate impachetate in pita (lipie). Cel mai des folosita este carnea de pui, in vreme ce carnea de vita este foarte rar consumata, de obicei la ocazii speciale. Deoarece in Israel traiesc oameni din toata lumea, au fost preluate in gastronomia acestei tari feluri de mancare specifice diverselor nationalitati, printre care si borsul rusesc.

Imagine

Reguli obligatorii de combinare a alimentelor: carnea si produsele lactate nu trebuie consumate impreuna. În simbolistica ebraica, laptele este cel care ofera viaţa oamenilor, pe cand carnea este un fel de simbol al morţii şi de aceea nu se pot consuma împreună. Pestele, ouale, legumele si semintele pot fi consumate fie insotite de lactate, fie de carne. Iar tacamurile folosite pentru felurile de mancare cu carne, nu pot fi folosite si pentru a consuma feluri de mancare pe baza de produse lactate. Nici tacamurile care au fost folosite la consumarea unui fel non-kosher, nu pot fi folosite. Carnea kosher trebuie scursa foarte bine de sange. O mancare kosher care este procesata sau gatita impreuna cu un produs alimentar non-kosher, sau orice derivat al unui produs alimentar non-kosher, devine non-kosher. De exemplu, un colorant alimentar derivat dintr-o crustacee si utilizat intr-un tort sau budinca (gelatina) face acel produs finit non-kosher.

Imagine

Printre cele mai utilizate zarzavaturi sunt: lintea, castravetii, rosiile, fasolea, prazul, ceapa sau usturoiul. Maslinele sunt si ele deja considerate un aliment de baza si sunt consumate fie naturale, fie sub forma de ulei.

Fructele nu se lasa nici ele mai prejos in privinţa varietatii: smochine, struguri (consumati fie natural, fie sub forma de stafide sau de sirop), mere, mure, pepenele verde.
Cerealele nelipsite din nicio bucatarie evreiasca sunt: graul, porumbul (care se serveste si sub forma de boabe fierte sau faina de porumb-malaiul) sau orzul, cereale din care se prepara adesea painea lor traditionala (Challah – paine impletita).

Imagine

Ca bauturi, comunitatea evreiasca prefera ceaiul negru si cafea turceasca, iar vinul este la mare cautare. Desi era folosit numai in scop religios, in ritualuri specifice, de-a lungul timpului, evreii au adoptat aceasta bautura la mesele lor obisnuite, insa fara a exagera.
Sucurile din fructe proaspete sunt cele mai savurate, mai ales ca locuitorii Israelului se vehiculeaza a fi maestri in prepararea diferitelor tipuri de sucuri, din diverse fructe.

Exista si lactate kosher, produse din laptele provenit de la animalele kosher, dar si produsele parve, care nu contin nici carne, nici lapte. In categoria parve sunt incluse ouale, pestele, legumele, cerealele si sosurile care nu au fost gatite sau amestecate cu produse din carne sau cu lactate. Curatenia perfecta care respecta atat preceptele alimentare, cat si pe cele religioase este obligatorie si in cazul produselor parve.

Imagine

In religia iudaica, nici legumele si nici fructele nu scapa de sub normele kosher. In mod clar mai benefice organismului decat carnea, acestea nu pot incalca o regula importanta a alimentatiei kosher: sa nu contina insecte. Acestea sunt interzise consumului alimentar intr-o dieta kosher.
Insa multe dintre insecte sunt microscopice si trec de procesul de spalare. Mai mult de atat, unele norme alimentare ale marilor state din lume clasifica legumele si fructe drept bune de consum chiar daca au insecte pe ele. De exemplu, ciresele sunt controlate in interior sa nu aiba viermi.
Organizatia Food and Drug Administration (FDA) din SUA considera infestat sparanghelul daca pe 10% din tulpina salasluiesc 6 sau mai multe tipuri de insecte. Pe de alta parte, ciupercile sunt considerate a fi infestate doar daca se descopera peste 20 de viermi intr-o cantitate de 100 de grame. Mai mult de atat, autoritatile americane permit consumul de broccoli daca intr-o suta de grame se gasesc maxim 60 de insecte si pe cel de spanac daca, in aceeasi cantitate, nu exista mai mult de 50 de insecte.

Asadar, vrem nu vrem, ingeram si insecte la fiecare masa care contine o salata sau o mancare preparata din legume.
Potrivit dietei kosher nici macar o insecta nu trebuie sa fie pe fruct sau pe leguma pentru ca acestea sa fie kosher, asadar adecvata consumului.
Intrebarea fireasca ce ii vine in minte fiecarei gospodine este: Cum scap de insecte? Ei bine, exista mai multe produse cum ar fi Veggie Wash sau Sterily, detergenti 100% naturali, speciali pentru fructe si legume, care indeparteaza atat murdaria si praful, cat si micii dusmani ai alimentatiei kosher.

In SUA, aproximativ 44% din productia kosher este cumparata de evrei si 19% de musulmani. Diferenta de 37% din oamenii care cumpara kosher sunt cei fara apartenenta religioasa, dar care acorda o importanta deosebita alimentatiei, caci toate bunele si toate relele pot fi generate de ceea ce mancam.
"Da-mi lumina din lumina-ti aspra
Sa privesc pe-a stelelor fereastra..."
Avatar utilizator
Daciana
Sunt de-al casei...
Sunt de-al casei...
 
Mesaje: 674
Membru din: 06 Feb 2006, 20:34
Localitate: U.E.
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 6 ori

Publicitate

Mesajde inahd » 03 Ian 2013, 08:28

:oops: :roll:
Este scris de tine articolul?Daca nu , lipsesc ghilimele de rigoare si sursa de inspiratie, pentru ca aici:
http://www.lyla.ro/timp-liber/ce-este-m ... at-restul/
am gasit articolul tau.
inahd
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 307
Membru din: 05 Mar 2008, 19:03
Localitate: Montreal,Qc,CA
A multumit: 1 data
I s-a multumit: 1 data

Mesajde Radu7777 » 03 Ian 2013, 14:42

inahd, de ce tai aripile oamenilor ? :lol:
Avatar utilizator
Radu7777
Veteran pe forum
Veteran pe forum
 
Mesaje: 14865
Membru din: 13 Oct 2005, 12:22
Localitate: British Columbia
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 3 ori

Mesajde Daciana » 03 Ian 2013, 16:46

Ceea ce am scris este mai degraba o compilatie din mai multe articole si poze. Nu eu sunt autoarea, fireste, ci doar cea care a compilat textele. :lol: Sper ca nu s-a suparat nimeni pentru asta.

Chiar trebuia sa specific toate sursele de informatii? Uite ca am neglijat sa mai pun ghilimelele, ca doar n-am intocmit vreo dizertatie pentru vreo academie. :lol:

Mai important mi s-a parut subiectul in sine. Tie cum ti s-a parut subiectul?
"Da-mi lumina din lumina-ti aspra
Sa privesc pe-a stelelor fereastra..."
Avatar utilizator
Daciana
Sunt de-al casei...
Sunt de-al casei...
 
Mesaje: 674
Membru din: 06 Feb 2006, 20:34
Localitate: U.E.
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 6 ori

Mesajde Radu7777 » 04 Ian 2013, 05:43

Daciana scrie:Mai important mi s-a parut subiectul in sine. Tie cum ti s-a parut subiectul?

mie mi se pare total neinteresant ... mai bine faci un copy/paste despre halal food :lol:
Avatar utilizator
Radu7777
Veteran pe forum
Veteran pe forum
 
Mesaje: 14865
Membru din: 13 Oct 2005, 12:22
Localitate: British Columbia
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 3 ori

Mesajde ciocanasu » 04 Ian 2013, 12:02

adica , din vaca sau vitel, mai bine de jumatate trebuie aruncat? sau ce fac evreii cu non-kosherul ?
ciocanasu
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 393
Membru din: 25 Oct 2007, 19:58
Localitate: Quebec
A multumit: 5 ori
I s-a multumit: 7 ori

Următorul

Înapoi la Canada - Culinar si bauturi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

  • Publicitate