• Publicitate

Kosher Food

Discutii despre mancaruri traditionale sau exotice, retete, diete, restaurante si fast-food-uri, bauturi cumparate sau facute acasa - aceasta este rubrica unde iti lasa gura apa.
Răspunde

Mesajde ciocanasu » 05 Ian 2013, 01:48

Radu7777 scrie:
Daciana scrie:Se gaseste, printre altele, si sare kosher, fara sa contina iod.

probabil asta e explicatia de ce evreii ultraortodocsi sunt atat de geniali ... :lol:

Sare kosher zici ?! De cand ma stiu in familia mea s-au pus muraturile cu sare neiodata, Da' ca si-au insusit-o evreii si pe asta si au denumit-o sare kosher, neam n-a stiut....
ciocanasu
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 393
Membru din: 25 Oct 2007, 19:58
Localitate: Quebec
A multumit: 5 ori
I s-a multumit: 7 ori

Publicitate

Mesajde sorro » 05 Ian 2013, 19:14

Doar doua raspunsuri scurte, la subiect:

1. Camila NU este kosher, pentru ca, desi rumega, nu are copite (nici despicate, nici intregi). Similar, nici iepurele nu este kosher din acelasi motiv, pt. care rumega dar are labe, nu copite. Exista si un animal care are copita despicata dar nu rumega: porcul -- care nici el nu e kosher. Pt. a fi kosher, un animal trebuie sa indeplineasca ambele criterii, si rumegatul si copita despicata...

2. Kosher salt nu are decat tangential legatura cu alimentatia kosher si nu inseamna ca ar exista si sare treif (ne-kosher). De asemenea, nu are legatura nici cu iodul prezent sau absent in acest tip de sare. Iar evreii nu si-au insusit denumirea, care a fost de fapt inventata de ne-evrei care au aflat de utilizarea pe care evreii o dau acestui tip de sare. Pur si simplu kosher salt inseamna sare grunjoasa, cu o granulatie suficient de mare pt. a putea fi folosita in procesul de eliminare a sangelui din carne inainte de a putea fi consumata (sangele fiind interzis in religia mozaica) -- http://www.chabad.org/library/article_c ... r-Salt.htm
Cine e înțelept? Cel care învață de la oricine. Cine e bogat? Cel care se bucură de ceea ce are.
Avatar utilizator
sorro
Moderator 'Copiii si familia in Canada'
Moderator 'Copiii si familia in Canada'
 
Mesaje: 4306
Membru din: 25 Apr 2010, 01:07
Localitate: Montreal, QC, Canada
A multumit: 697 ori
I s-a multumit: 463 ori

Mesajde yogyog » 06 Ian 2013, 03:29

sorro scrie:Doar doua raspunsuri scurte, la subiect:

1. Exista si un animal care are copita despicata dar nu rumega: porcul -- care nici el nu e kosher.

2. Pur si simplu kosher salt inseamna sare grunjoasa, cu o granulatie suficient de mare pt. a putea fi folosita in procesul de eliminare a sangelui din carne inainte de a putea fi consumata (sangele fiind interzis in religia mozaica)


1. Sa nu mananci porc mi se pare o blasfemie. Am sa incerc sa-ti fac rost de un porc care rumega, sa vezi ce pierzi.

2. Da' steak blue rare e voe? :)
yogyog
Mereu prezent...
Mereu prezent...
 
Mesaje: 2339
Membru din: 26 Aug 2009, 16:04
Localitate: Cornu, RO
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 2 ori

Mesajde sorro » 06 Ian 2013, 08:49

yogyog scrie:1. Sa nu mananci porc mi se pare o blasfemie. Am sa incerc sa-ti fac rost de un porc care rumega, sa vezi ce pierzi.

Stai linistit, ca in urma cu ani, inainte de a incepe sa mananc kosher, am mancat si porc. Nu mi se pare ca acum pierd mare lucru... :) In plus, si asiaticilor probabil li se pare o blasfemie ca noi nu mancam caini sau serpi, ce zici? :lol:

yogyog scrie:2. Da' steak blue rare e voe? :)

Daca vaca a fost taiata kosher prin shehita, iar carnea a fost apoi curatata si sarata conform procedurii prescrise, poti sa o mananci teoretic si cruda, nu numai "rare"... :)
Cine e înțelept? Cel care învață de la oricine. Cine e bogat? Cel care se bucură de ceea ce are.
Avatar utilizator
sorro
Moderator 'Copiii si familia in Canada'
Moderator 'Copiii si familia in Canada'
 
Mesaje: 4306
Membru din: 25 Apr 2010, 01:07
Localitate: Montreal, QC, Canada
A multumit: 697 ori
I s-a multumit: 463 ori

Mesajde Daciana » 06 Ian 2013, 10:50

sorro,

Sarea kosher, cu granulatie mare, asa este, nu e caracteristica numai alimentatiei kosher. Evreii doar se folosesc de aceasta sare grunjoasa in prepararea mai ales a carnii kosher (poate de aici si denumirea de sare kosher pentru a diferentia-o de sarea ce contine aditivi alimentari si iod). Aceasta sare grunjoasa corespunde conditiilor impuse de alimentatia kosher de a nu se folosi aditivi in alimentatie precum si de a indeparta cu mai multa eficienta sangele existent in carne, inainte de a fi gatita. Eu folosesc aceasta sare grunjoasa si pot spune ca are un gust mai putin sarat decat sarea fina de masa (nu-mi plac alimentele sarate excesiv). Mai exista si sarea celtica, anumite soiuri au chiar culoare rozalie, cu un gust mai dulceag (daca se poate spune astfel), cu un continut redus de sodiu, foarte scumpa si care se gaseste in recipiente din sticla sau plastic, inchise etans pentru a se feri de umezeala.

Cat priveste animalele de la care se consuma carnea considerata kosher, m-am folosit de perceptele religioase ale Thorei (cele cu animalele folosite pentru cararea greutatilor) precum si a conditiei sa aiba copita despicata si sa rumege. Nu cred ca am prezentat lucrurile eronat. Imi pare rau daca s-a inteles altfel.

Daca tot s-a adus aminte de carnea de porc, lasand la o parte conceptiile religioase ale Thorei, exista si explicatii stiintifice. Porcul este un animal predispus la infectii cauzate de paraziti - trichinela, tenia - cu efecte directe asupra organismului uman. In plus, continutul abundent de grasimi saturate existente in carnea de porc, conduce la cresterea colesterolului.
"Da-mi lumina din lumina-ti aspra
Sa privesc pe-a stelelor fereastra..."
Avatar utilizator
Daciana
Sunt de-al casei...
Sunt de-al casei...
 
Mesaje: 674
Membru din: 06 Feb 2006, 20:34
Localitate: U.E.
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 6 ori

Mesajde sorro » 06 Ian 2013, 17:14

Daciana, ai prezentat aspectele importante ale kashrut-ului (regulilor alimentare iudaice) chiar foarte bine. Felicitari! Si ti-o spun in cunostinta de cauza, avand in vedere ca eu si familia mea respectam aceste reguli in viata de zi cu zi... :)
Cine e înțelept? Cel care învață de la oricine. Cine e bogat? Cel care se bucură de ceea ce are.
Avatar utilizator
sorro
Moderator 'Copiii si familia in Canada'
Moderator 'Copiii si familia in Canada'
 
Mesaje: 4306
Membru din: 25 Apr 2010, 01:07
Localitate: Montreal, QC, Canada
A multumit: 697 ori
I s-a multumit: 463 ori

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Canada - Culinar si bauturi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

  • Publicitate