• Publicitate

Canada are nevoie de apostila

Necunoasterea legilor nu este o scuza - integrarea si succesul se bazeaza pe intelegerea modului de functionare a sistemului juridic canadian
Răspunde

Canada are nevoie de apostila

Mesajde Stelian » 09 Dec 2009, 09:39

Extras din AGENDA ROMANEASCA din 10 Dec 2009
Albania, China, Cehia, Franta, Korea, Romania, Rusia, Marea Britanie sau SUA dar si multe, multe alte tari au semnat, dar Canada nu e printre ele. Aproape o suta de tari au semnat conventia de la Haga din 1961 terminand necesitatea supralegazarea documentelor publice legale.
Ele au simplificat recunoasterea documentelor legale: certificatelor noastre de nastere si casatorie, notarizarea unei procuri sau declaratii, etc.

Toate aceste documents sunt valabile in tara de origine, dar nu sunt aceptabile in alte tari dacat daca sunt insotite de o mica stampila – apostila – si daca tara de origine a semnat conventia de la Haga. Canada nu a semnat-o inca. Apostila e acea “supralegalizare” care verifica si autentifica sigiliul sau stampila peroanei care a produs documentul. Autoritatea desemnata la nivel national poate face asta atasand apostila la document.
Documentul “apostilat” devine valabil si acceptabil in oricare din tarile semnatare fara alte verificari sau autentificari. In felul acesta diferite documente legale, cum ar fi: actele de tribunal, documente de stare civila, scolare sau comerciale, patente si altele devin valabile si sunt aceptate dintr-o tara in alta. E o procedura simpla care face viata mai usoara pentru majoritatea dintre noi.

Dar nu orice tara poate sa emita apostila. Numai cele 98 de tari care au semnat Conventia de la Haga au voie sa o emita. Canada nu e semnatara; asa ca noi suntem nevoiti sa incepem un proces lung, anevoios si costisitor pentru obtinerea diferitelor legalizari si autentificari.

O scurta poveste poate sa explice mai bine ce inseamna toate astea. Doi frati si sora lor din Romania: Ion, Gheorghe si Maria au ales drumuri diferite in viata. Ion a imigrat in Anglia, Gheorghe a imigrat in Canada (unde a devenit George), iar Maria a ramas in Romania sa aiba grija de parintii in varsta. Casa parinteasca – proprietatea parintilor – a fost lasata prin testament in mod egal celor trei frati dupa moartea parintilor. Ambii frati déjà stabiliti in Anglia si respectiv Canada, au vrut sa cedeze partea lor Mariei.

In Anglia, Ion a mers la un notar public unde a a dat o declaratie, care a fost apostilata de Foreign & Commonwealth Office, declaratie pe care a trimis-o prin posta Mariei. In Ontario, George s-a dus la un notar public pentru o declaratie asemanatoare, a trimis documentul notarizat la Department of Foreign Affairs and International Trade din Ottawa pentru autentificarea sigiliului notarial. Norocul face ca in Provincia Ontario nu e nevoie sa faci o autentificare suplimentara din partea Guvernului Provincial la Management Board Secretariat (Official Documents) din Toronto, altfel documentul ar fi trebuit trimis si acolo pentru o alta autentificare.
Pasul urmator a fost legalizarea si autentificarea facuta de Consulatul Roman din Toronto – apostila romana – pentru care George a mai platit taxa necesara de $40. Taxe asemanatoare sunt cerute si de alte consulate straine in Canada, cu ar fi: China cere intre $30-$60, iar India intre $15- $80.
Maria a primit prin posta cele doua declaratii si si-a rezolvat transferul proprietatii din partea celor doi frati. Ea a completat un document corespunzator la un notar public si l-a apostilat la Ministerul de Justitie al Romaniei. Ion a primit o copie in Anglia ca sa dovedeasca ca nu are proprietati in Romania. Copia lui apostilata e valabila si acceptabila pentru ca Anglia a semnat Conventia de la Haga. George, care a primit o copie asenamatore, a trebuit sa se duca la un avocat care a facut o “ interpretare” a documentului de transfer la care George a data o alta declaratie ca copia primita e autentica, pentru care a mai platit o taxa.
Explicatiile de mai sus descriu pe scurt cum apostila ar simplifica enorm procesul de recunoastere a documentelor legale intre tarile care au semnat Conventia de la Haga.
Canada nu a semnat conventia si nici nu recunoste apostila ca autentificare formala.
Multi din avocatii, si in general tribunalele canadiene nu recunosc apostila. In acelasi timp nu exista o procedura standard clara de interpretare a documentelor legale din alte tari.
Cu numarul mare de noi veniti in Canada in fiecare an ar fi momentul sa simplificam volumul de documente legale emise din si primite in Canada din restul tarilor .
Noi, co-autorii acestui articol, vrem sa face ceva privind aceasta problema sacaitoare si avem nevoie de ajutorul Dvs. Vrem sa strangem nume si adrese ale celor care vor aceasta schimbare.
Sprijinul Dvs va ajuta sa convingem toate nivelele guvernamentale sa semneza Conventia de la Haga. Va rugam sa email numele si adresa postala a Dvs la una din adresele noastre de mai jos.
Va multumim anticipat.

Stephen Woodworth
Member of Parliament
Kitchener Centre
[email protected]

Prof. Stelian George-Cosh, PEng
Conestoga College, Kitchener
[email protected]
A little knowledge is a dangerous thing
Stelian
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 177
Membru din: 16 Oct 2005, 10:04
Localitate: Ontario
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Publicitate

Mesajde aaddyy2005 » 09 Dec 2009, 11:12

Deci eu zic un NU hotarat acestei actiuni si vin cu istoria prin care am trecut eu:
Vrand sa plec musai din Ro am incercat drumul spre Italia cu apostilariel de rigoare asupra diplomelor.Pt asta incepi la directia de recunostere a studiilor a min de invatamant(scriu cu litere mici pt ca n-am nici un pic de respect fata de institutia de mai sus).Acolo dupa coada de rigoare-trezit la 3 dimineata cu trecut pe lista- o religva de mare inspector zice ca diploma mea de liceu nu-i valabila pt ca stamila de pe poza se vede doar pe jumatate(secretara pe vremea raposatului le-a stampilat in fuga).Cred ca daca as fi avut o grenada scoteam cuiul!
Inapoi acasa, la liceu s-a schimbat stampila ca nu mai era RSR.Du-te la inspectorat pt alta diploma, cererea se aproba doar la consiliul inspectoratului care are loc odata pe luna.Lunga a lui Toderica!
In total mi-au trebuit cred 3 luni sa vad patratul pe diplome, de bani si drumuri la Bucale nu mai zic.
Deci cu toata stima va rog sa nu faceti acest pas ce implica nervi, bani si timp pierdut de catre sarmanii care viseaza sa scape de birocratia romaneasca.
aaddyy2005
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 233
Membru din: 21 Ian 2005, 13:45
Localitate: Montreal,Qc,CA
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 2 ori

Mesajde Stelian » 09 Dec 2009, 11:37

Imi pare rau ca ai avut necazuri in Romania cu apostila romaneasca.

Noi incercam e sa implementam apostila in Canada, unde trebuie sa duci actele dupa ce au fost autentificate la Consulatul roman pentru apostila. Daca Canada semneaza Conventia de la Haga, actele emise in Canada (de nastere, casatorie, procuri, etc) vor fi apostilate la Ministerul Afacerilor Externe si recunoscute imediat oriunde in Romania.

Daca credeti ca e o initiativa buna, va rog sa-mi trimiteti un email cu numele si adresa lDvs.la [email protected]
A little knowledge is a dangerous thing
Stelian
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 177
Membru din: 16 Oct 2005, 10:04
Localitate: Ontario
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Mesajde aaddyy2005 » 09 Dec 2009, 12:20

Nu contest ca vreti sa aveti o initiativa buna, am mai sapat pe net si am vazut ca s-au transferat spre prefecturi si curtile de apel locale atributiile apostilarii.Cred ca cei din tara ar trebui sa se exprime, sunt mai aproape de subiect.Pt mine a fost groaznic si mi-a schimbat si destinatia:)).
aaddyy2005
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 233
Membru din: 21 Ian 2005, 13:45
Localitate: Montreal,Qc,CA
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 2 ori

Mesajde Stelian » 09 Dec 2009, 12:33

aaddyy2005 scrie: .......Cred ca cei din tara ar trebui sa se exprime, sunt mai aproape de subiect......

!!!???
Proiectul de lege pe care il promovam nu are nimic de a face cu Romania care a aderat la conventia de Haga in 1961. E vorba de Canada care nu are apostila si pentru asta trebuie sa ne ducem la consulatele tarilor care au apostila, sa platim taxa lor, ca un act emis in Canada sa fie acceptat in alte tari.
A little knowledge is a dangerous thing
Stelian
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 177
Membru din: 16 Oct 2005, 10:04
Localitate: Ontario
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Mesajde aaddyy2005 » 09 Dec 2009, 13:01

Primii care se vor lovi de aceasta aderare vor fi cei ce vor veni.Noi suntem putin cei care pleaca in alta parte si au nevoie de apostilare, n-am venit sa plecam, nu?
aaddyy2005
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 233
Membru din: 21 Ian 2005, 13:45
Localitate: Montreal,Qc,CA
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 2 ori

Următorul

Înapoi la Canada - Rubrica juridica - Constestarea amenzilor, divorturi, testamente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

  • Publicitate