• Publicitate

Sfaturi pentru cumpararea unei case

Unde locuim in Canada? Discutii despre case, apartamente, case de vacanta, terenuri, chirii, ipoteci, agenti imobiliari, comisioane, impozite imobiliare
Reguli forum
Atenție: este INTERZISĂ publicarea de anunțuri de vânzare/cumpărare/închiriere în această rubrică (destinată strict discuțiilor generale despre imobiliare din Canada).

Pentru anunțuri de vânzare/cumpărare/închiriere folosiți rubrica locală din zona unde se află proprietatea respectivă.

Mesajele care contravin acestei restricții vor fi șterse fără preaviz.
Răspunde

Ce parere aveti despre preturile la case?

Chestionarul s-a închis pe data de 21 Mai 2010, 09:09

Sunt tot timpul in crestere deci vor creste in continuare
18
30%
Vor stagna o perioada apoi functie de economie, vor creste sau vor scade
18
30%
Vor fi in scadere, cel putin temporar
7
12%
Fac un gratar, beau o bere si nu las preturile la case sa ma streseze
17
28%
 
Voturi totale : 60

Sfaturi pentru cumpararea unei case

Mesajde Ramona Urtoi » 25 Iul 2009, 09:09

O comunitate informata e o comunitate puternica.
Va invitam sa contribuiti cu comentarii, iar noi vom raspunde prompt intrebarilor, in limite rezonabile. Mesajele private nu sunt posibile in aceasta zona a forumului.


Exista informatii cu nemiluita pe internet despre cum se cumpara o casa. Dar o sa incerc aici sa triez informatia folositoare si sa ii adaug un aspect uman, cu scopul de a reduce stresul cumpararii. Pentru ca poate fi foarte stresant. Cu voia dumneavoatra, am adaugat sfaturi, de la discutia cu agentul pina la informatii legate de costurile tranzactiei. Intrebarile si comentariile sunt binevenite.

Inainte de a incepe cautarea

Cunosc oameni care au ajuns in pragul divortului din cauza stresului de cumparare a casei. Si in toate cazurile motivul a fost fie ca gusturile sotului nu au fost aliniate cu ale sotiei fie ca ei impreuna nu au stabilit prioritatile preferintelor lor comune. Un lucru important de acceptat inainte de a cumpara o casa este ca viitoarea casa nu poate indeplini toate dorintele, dar poate indeplini dorintele importante. Totul e ca prioritatile sa fie stabilite si acestea sa fie impartasite si negociate in cuplu inainte de a incepe cautarea.
O practica care am vazut ca da roade bune este cand viitorii proprietari cantaresc si pun pe hartie trasaturile dorite la casa care doresc sa o cumpere si apoi compara cu ce le permite bugetul. Urmatoarele intrebari au nevoie de raspuns:
• Unde doriti sa locuiti, exact? Faceti o scurta lista cu zonele dorite.
• Ce fel de proprietate va doriti: cu etaj sau fara, casa sau condo, ati lua in considerare un townhouse sau nu?
• Casa trebuie sa fie noua, de la constructor, sau una existenta, care sa o cumparati de la proprietar?
• Cate dormitoare si cate bai trebuie sa aveti, minimum?
• Cat de mare trebuie sa fie bucataria?
• Doriti sa cumparati o casa pe care sa o renovati singuri (pentru a o renova in stil propriu, sau pentru a plati mai putin la cumparare), sau doriti sa fie gata renovata?
• Este important sa aveti teren in jurul casei sau nu? Cat de mult?
• Cate garaje sau locuri de parcare doriti sa aveti? In Toronto spre exemplu, in unele zone casele nu au garaje, in altele standardul e de un garaj, iar in altele de doua.
• Este importanta orientarea casei?
• Aveti nevoie de transport public in apropriere?
• Ce alte caracteristici trebuie sa aiba casa: subsol renovat, aer conditionat, caldura pe gaz, iesire directa pe terasa sau in curtea din spate?
Dupa ce raspundenti la intrebarile de mai sus, stabiliti care dintre caracteristici sunt cele mai importante pentru dumneavoastra. De pilda, este mai important sa aveti o bucatarie mare, sau sa aveti 3 bai? Ce este mai important, sa aveti transportul public la mai putin de 10 minute distanta, sau sa aveti subsolul renovat? Faceti un clasament al prioritatilor si reflectati asupra rezultatului.
Varietatea caselor disponibile pe piata este imensa, dar cu acest exercitiu va fi mult mai usor sa gasiti casa perfecta care sa se potriveasca bugetului.

Pre-aprobare de ipoteca imobiliara (mortgage preapproval)

Odata cu inceperea cautarii de case, investigati ofertele de ipoteci ale institutiilor financiare pentru a obtine o pre-aprobare de ipoteca.
Pre-aprobarea va ofera doua lucruri foarte importante: va indica cu oarece certitudine bugetul de cumparare disponibil si va da credibilitate atunci cand sunteti pregatit sa faceti o oferta.
Este indicat sa comparati ofertele mai multor institutii financiare inainte sa cereti pre-aprobarea.
Un loc bun pentru a incepe cautarea este situl Canada Mortgage dar faceti efortul de a suna diverse institutii si negociati o rata mai buna decat cea afisata.
Institutiile financiare va vor cere informatii legate de veniturile si datoriile pe care le aveti, vor considera suma pe care o aveti disponibila pentru avans si vor stabili cat puteti sa primiti ca ipoteca.
Daca doriti sa va faceti o idee despre suma care va va fi pre-aprobata, folositi unul din calculatoarele de mortgage de pe website-ul marilor banci canadiene.
Este foarte folositor sa stiti cateva lucruri de baza despre ipoteci si mai multe informatii despre acestea vor fi detaliate intr-un topic viitor.

Culegerea de informatii

Pana acum aveti o idee despre caracteristicile casei pe care o doriti, aveti in vedere doua-trei zone si probabil aveti o pre-aprobare pentru ipoteca. Unde incepeti cautarea?
• Realtor.ca (mls.ca) este o sursa publica foarte buna
• Studiati revistele cu listari de case
• Mergeti si vizitati zona care va intereseaza
• Solicitati un agent sa va ofere mai multe informatii (mai multe despre agenti intr-un viitor topic). Agentii imobiliari au acces la alte sisteme si aplicatii decat cele publice, cu informatii cum sunt: detalii despre dimesiunea lotului, a casei si a camerelor, taxele de proprietate, de cand este pe piata si de cate ori a mai fost pe piata. Solicitati: detalii despre zona, case care s-au cumparat recent pe aceeasi strada sau strazi vecine si la ce pret, si informatii mai detaliate despre casa care va intereseaza spre exemplu costurile de intretinere lunare ale casei. Aceste detalii va ajuta sa faceti o alegere potrivita si in acelasi timp va ajuta sa faceti o oferta la valoarea reala de piata a proprietatii.
• Vizitati casele de care sunteti interesati. Participati la ‘open house' sau solicitati agentului care va reprezinta sa stabileasca cu agentul vanzatorului o data si ora la care puteti vizita casa in care sunteti interesati.

Ofertarea

Cand sunteti hotarati ce casa cumparati, e timpul sa faceti o oferta. Trebuie luati in considerare foarte multi factori ca sa faceti o oferta la valoarea reala de piata, in asa fel incat sa nu pierdeti bani.
Solicitati agentului imobiliar sa va creeze un raport care sa arate cu ce pret s-au vandut recent case asemanatoare in aceeasi zona. El va trebui sa va sfatuiasca si referitor la alti factori si informatii la care are acces si care pot influenta pretul.
Odata ce valoarea ofertei este hotarata, discutati cu agentul si celelalte conditii pe care sa le puneti vanzatorului.
Apoi agentul dumneavoastra va comunica agetului vanzatorului oferta, printr-un document legal (Offer to Purchase).

Elementele ofertei

Oferta contine urmatoarele elemente:
• Pret – reflecta aprecierea valorii proprietatii de catre cumparator, conform analizei pe care a facut-o cu ajutorul agentului.
• Suma oferita ca avans – arata vanzatorului ca ofertantul este cu adevarat interesat de proprietate; avansul va fi retinut de avocatul vanzatorului in cazul in care oferta este acceptata.
• Termeni – descriu detaliile finantarii, care poate fi obtinuta de cumparator de la o institutie financiara sau poate fi preluata de la vanzator, mai ales daca acesta are o rata mai mica la ipoteca decat ar putea obtine cumparatorul.
• Conditii – conditiile care le doriti indeplinite inainte ca tranzactia sa poata avea loc: starea in care sa fie casa la predare, inspectie sau reparatii pe care cumparatorul le doreste facute de catre vanzator.
• Obiecte incluse sau excluse - obiecte casnice care sa fie incluse in pret: aragaz, frigider, corpuri de iluminat sau jaluzele.
• Data predarii - este data la care proprietatea devine posesia cumparatorului iar suma tranzactiei intra in posesia vanzatorului.

Negocierea

La oferta, puteti primi acceptare, respingere, sau contra-oferta.
Daca oferta a fost respinsa, nu inseamna ca nu puteti face o noua oferta. Solicitati agentului sa contacteze agentul vanzatorului si sa afle care elemente din oferta au fost neacceptabile. Ganditi-va apoi daca puteti modifica oferta in asa fel incat sa o faceti mai atractiva pentru vanzator sau daca renuntati la ea si continuati cautarea unei alte case.
Daca ati primit o contra-oferta, analizati raspunsul si elementele ofertei care au fost modificate de vanzator. In acest moment, puteti respinge contra-oferta sau puteti face noi modificari si sa o trimiteti inapoi la vanzator.

Inspectia

Este recomandat sa solicitati o inspectie a proprietatii facuta de un inspector autorizat. O inspectie este relativ ieftina, in comparatie cu dimensiunea investitiei pe care o protejati cu ajutorul ei. Inspectorii sunt calificati sa verifice si sa va informeze despre starea casei: structura, fundatia, acoperisul si podul, instalatiile de incalzire si racire, tevi, instalatia electrica, usi, geamuri, pereti, podele.
Solicitati un inspector cu reputatie buna.

Ziua de incheiere a tranzactiei (closing day)

Aceasta este data la care se face transferul proprietatii.
Cumparatorul se prezinta la biroul avocatului sa citeasca si sa semneze documentele referitoare la contractul de cumparare, conditiile de cumparare si ipoteca. La aceasta intalnire trebuie sa prezentati cecul certificat de banca, care sa includa suma tranzactiei si alte costuri legate de aceasta.
In momentul in care documentele sunt oficial inregistrate, deveniti proprietarul casei, si puteti intra in posesia cheilor locuintei.

Costuri de incheiere a tranzactiei

In afara de costul propriu-zis al proprietatii pe care o cumparati, inclusiv avansul, luati in considerare urmatoarele costuri legate de cumpararea unei case:
• Costuri legale – $1000 - $2000
• Taxa de transfer a proprietatii – calculata ca procent din valoare si diferita in fiecare provincie
• Costuri de inregistrare a ipotecii - $150 - $250
Avatar utilizator
Ramona Urtoi
Partener realizat.com
 
Mesaje: 6
Membru din: 21 Iul 2009, 20:36
Localitate: Toronto,On,CA
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 1 data

Publicitate

Mesajde Petrescu Dana » 03 Dec 2009, 07:30

As putea adauga niste informatii care poate ar ajuta si pe altii.
Odata ce ati ajuns aici ,in Canada aplicati separat pt visa , nu cereti un cont comun (cum am facut noi ) pt ca numai unul din soti iti creaza o istorie buna de credit ,pe cand celalalt (in cazul nostru eu) e practic inexistent la istoria de credit.
Inainte sa cereti aprobarea finala de la banca , fiti sigur ca aveti 6.5% din valoarea casei (sau in orice caz cereti detalii inainte ,probabil ca difera de la banca la banca )
Mult succes
Petrescu Dana
Am aflat de voi...
Am aflat de voi...
 
Mesaje: 1
Membru din: 18 Sep 2006, 02:31
Localitate: Bistrita, RO
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Mesajde B-ANA » 30 Ian 2010, 18:19

as vrea sa fac niste precizari in legatura cu istoricul bancar. nu e nevoie sa aveti cont separat,dar cereti carte de credit fiecare in parte si folositi-o, faceti mici cumparaturi cu cartea de credit si apoi transferati imediat banii din contul curent in carte de credit,asa utilizati si cartea de debit si aia de credit. noi avem cont conjoint si avem preautorizare de pret si un istoric bancar f bun,si e f.util ca intra toti banii in acelasi loc si cand ai plati preautorizate e mai simplu asa.
in legatura cu aprobarea de credit de casa la banca, sunt banci care dau si cei 5% fara sa-i rambursezi dar maresc putin dobanda. poti sa nu ai nici un ban avans,daca iti permiti apoi sa platesti ratele lunare obtii creditul. numai bine.
B-ANA
Am aflat de voi...
Am aflat de voi...
 
Mesaje: 2
Membru din: 10 Apr 2005, 12:32
Localitate: Quebec
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Mesajde aaddyy2005 » 30 Ian 2010, 19:50

Cumpararea casei e ca un joc de poker: nu trebuie sa reactionezi cu inima si sa stii cand sa fii ``tapis``!
Chiar daca va place nu aratati si mai ales sa va imaginati cum ar fi viata in ea!
Fii gata de a merge mai departe in cautarea alteia si retine un aspect: tu oferi pretul pe care vrei si poti sa ti-l permiti( nu agentul primarul sau mai stiu eu cine).Retineti si veti avea casa de vis!
Si inca ceva: Platiti un inspector ca merita!(nu amicul care are ceva ani de Canada-nu garanteaza el ce i-a scapat)
aaddyy2005
Imi place aici si raman...
Imi place aici si raman...
 
Mesaje: 233
Membru din: 21 Ian 2005, 13:45
Localitate: Montreal,Qc,CA
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 2 ori

Mesajde Rosalie » 18 Mai 2010, 02:12

Foarte utile informatiile!

Puteti sa-mi spuneti cam care sunt preturile unie case in Vancouver ?
Mai exact o casa ok pentru 3 persoane ..

Ma intereseaza Burnaby ...sau White Rock ...
Rosalie
Am aflat de voi...
Am aflat de voi...
 
Mesaje: 4
Membru din: 10 Aug 2009, 05:19
Localitate: Bucuresti, RO
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Mesajde Catalin Ivan » 10 Aug 2010, 14:40

Cand cumparati o casa cautati companii de real estate care ofera garantii.
Ex: La capitale ofera o protectie domiciliara si o protectie a mortgage-ului ptr primul an;
Remax: Tranquility program.

Inspectorii in general nu garanteaza decat ptr o inspectie vizuala ( in general costul fiind intre 300-500$).
Catalin Ivan
Am aflat de voi...
Am aflat de voi...
 
Mesaje: 2
Membru din: 10 Aug 2010, 12:15
Localitate: Quebec
A multumit: 0 data
I s-a multumit: 0 data

Următorul

Înapoi la Canada - Discutii despre locuinte - Apartamente, case, ipoteci, chirii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

  • Publicitate